Stavern Gjestehavn | Kyststien Stavern
kyststien, stavern, gjestehavn, naturområder, natur
4064
page-template-default,page,page-id-4064,page-child,parent-pageid-3743,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

OPPLEV DEN FANTASTISKE KYSTSTIEN!

 

978x

 

Opplev Kyststien som går gjennom frodig svartorskog, over nakne svaberg, grunne viker og forblåste knauser.  Stien går også gjennom sommeridyllen Nevlunghavn før den ender like ved fylkesgrensen til Telemark.  Stien er en gåtur i et landskap du knapt finner maken til andre steder. Roen, stillheten og nærheten til naturen er helt sjelden her.  Et par kilometer fra Stavern ligger Rakke fort.  Tidligere var det skuddsalver fra Forsvarets skytefelt som runget ut over fjorden.  I dag er det måkeskrik man hører fra dette fantastiske utkikkspunktet.  I god vær ser man helt ut til Jomfruland fyr.  Det er utrolig mange flotte perler langs Kyststien og det blir aldri kjedelig å gå her.  Det er en kjempefin plass å ta med barna og la dem få en tidlig naturopplevelse fordi det alltid er noe å gjøre her.

 

Kyststien langs Brunlaneskysten går mellom Stavern – Nevlunghavn – Helgeroa – Ødegården ved Barkevik, en strekning på 35 km.  Kyststien starter ved Fredriksvern Verft midt i Stavern sentrum.  Straks du kommer inn på Fredriksvern Verft gjennom hovedporten, ser du turistinformasjons-kontoret på høyre side. Der kan du få mer informasjon om Kyststien før du går videre.

 

Hvis man velger å gå bare deler av stien, så er det skiltet til «Kyststien» flere plasser langs riksvei 301.  Der finnes det også godt med parkeringsplasser.  Går man raskt, bruker man ca. 10 minutter pr. km.  I kupert terreng bruker man dobbelt så mye.  Husk at strekningen er målt i «teoretisk luftlinje» og at den virkelige distansen, i kupert terreng, blir betydelig lenger. Med pauser og rasting går det fort 9 – 10 timer.  Du behøver jo ikke å gå hele med en gang. Velg deg ut en passende distanse og nyt den i stedet. Her er lengde og terreng nok til flere turer.

 

Ved normal gange og naturlige pauser, bruker du mellom 6 og 7 timer på å gå Kyststien mellom Stavern og Nevlunghavn.

 

Kyststien følger ferdselsveier som har vært i bruk over lang tid. Standarden på veien varierer med terreng og underlag, og kan enkelte steder være ulendt for deg som er dårlig til beins.  Husk at kyststien går langs skog, fuktige strandenger og glattskurte svaberg.  Lette gummistøvler kan derfor være egnet fottøy.

 

Kyststien egner seg ikke for sykkel.

 

 

kart

Illustrasjon: Charlotte Jørgensen / charlotte.no